mandag 5. desember 2011

Eltefritt brød med valnøtter

Jeg har så å si satt en brøddeig hver kveld denne uken - En kan godt si at jeg har blitt litt hekta. Og det faktum at vi faktisk spiser et brød om dagen gjør at jeg bare må fortsette! Det tok noen dager før jeg kom på at det gikk an å sette flere deiger i gangen.. :-P

Eltefritt valnøttbrød
  • 250 g hvetemel
  • 250 g rugmel, siktet
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 4 dl vann
  • Valnøtter - mengde etter eget ønske!

Bland de tørre ingrediensene i en bolle før du tilsetter væsken. Bland raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete. Dekk over med et kjøkkenhåndkle eller plastfolié og la den heve i 12-18 timer. Jeg har lært å bake brød av Mat på Bordet, så et tips er å sjekke ut denne bloggen!


Når deigen er ferdighevet heller du den ut over et stykke bakepapir som du har strødd litt mel på. Bruk slikkepotten og form deigen avlang. Deigen skal eltes så lite som mulig (les, eltefritt)! Opprinnelig lages eltefrie brød i en jerngryte med lokk, men siden jeg ikke har jerngryte med lokk får det greie seg med vanlig brødform - og det har gått fint så langt! Uansett - ha deigen i brødforma og la den heve i ytteligere 1,5 - 2 timer før du steker den midt i ovnen på ca. 250 grader, i ca 40-45 minutter. Brødene blir sprø på utsiden og luftig og saftig inni! 
Prøv deg du også! 

2 kommentarer:

Marlene sa...

Oh. Dette måå jeg prøve. Nå. ;) da blir det ferskt brød til frokost imorgen. ;)
Å duuu, hekle ja, slikt har man youtube til. Sett igang. ;)

Julianne sa...

JA, det må du! hehe. Du må fortelle hvordan det går! :)