torsdag 23. februar 2012

Hjemmelagede tortilla-lefser

I dag er det fredag og for mange vil dette være synonymt med TACO til middag. Jeg har skrevet om hjemmelagede tortilla-lefser i et tidligere innlegg, men bare for å gi en enkel og grei forklaring - her får dere den igjen :)

Til ca 12 lefser
3 dl hvetemel
3 dl rugmel, siktet
1 ss rapsolje
1 ts salt
2 dl vann 


Steg for steg - how to make tortilla-lefser


1. Bland hvetemel og rugmel
2. Tilsett salt, rapsolje og vann
3. Bland sammen til en deig. 


- Dette kan du gjerne gjøre på morgen, den holder seg i kjøleskapet fra timer til et par dager. 


4. Del deigen i to. Del hver del i 6 emner. 
5. Strø litt mel på bakebordet. 
6. Kjevle så flat som mulig, jo tynnere desto bedre. 
7. Vil du ha pene, runde lefser kan du bruke et rundt lite fat som mal og skjære rundt.

8. Stekes 1-2 minutter på hver side i en tørr, varm stekepanne. 


Hvorfor lage egne tortillalefser når det er mye lettere å bare kjøpe ferdig i butikken?

Hvis du tenker deg et tacomåltid så består det av stekt kjøttdeig (helst en mager variant), masse deilige grønnsaker, salat, guacamole, en dæsj lettrømme eller mager kesam og en tomatsalsa. I utgangspunktet burde taco være et sunt og magert måltid. Men så kommer innpakningen, nemlig tortillalefsene... Jeg har laget en oversikt for å vise hvor mye en kan redusere kaloriinnholdet bare ved å velge hjemmelagede lefser eller en annen variant av lefsene. Næringsinnhold per lefse
Hjemmelagede tortilla-lefser
Flour tortilla
(old el paso) medium
Flour tortilla
(old el paso)
large
Fullkorn tortillas
(toro)
Karbohydrat
19,7 g
19,8 g
28, 2 g
28, 7 g
Tilsatt sukker
0 g
0 g
0 g
0 g
Protein
2,5 g
4,1 g
5, 2 g
7 g
Fett
1,4 g
5,1 g
7, 2 g
7 g
Kcal
101 kcal
140 kcal
198 kcal
210 kcalMine lefser kan best sammenlignes med Old el paso's medium lefser pga størrelsen, men normalt sett velger folk flest de store lefsene, og gjerne i form av fullkorn (for at måltidet skal bli sunt, det er jo tross alt fullkorn.. (!))


Hjemmelagede tortilla-lefser inneholder kun 101 kcal per lefse i motsetning til toros fullkornslefse som inneholder hele 210 kcal. Det er over dobbelt så mange kcal! I tillegg til mestringsfølelsen du får ved å lage lefser fra bunn, så baserer du dem på rene råvarer uten unødvendige tilsetningstoffer. Hei, og så er det jo mye billigere! ;)


Mitt budskap med dette innlegget er altså; kjøp en kjevle og bak egne tortillalefser. Du sparer både unødvendige tilsettningsstoffer, kalorier og penger. Spis heller større mengder salat, mager kjøttdeig og spis til du ikke lenger er sulten - ikke stappmett. 


Julianne :)
22 kommentarer:

Anonym sa...

Dette skal jeg prøve i løpet av uken. Super enkelt og sikkert mye ferskere i smaken enn de tørre lefsene fra butikken! Så flink du ahr vært på bloggfronten i ferien. Nå skal jeg bli like flink som deg ;)

Anonym sa...

Nå har jeg akkurat spist hjemmelaget tortillas til middag. Mine ble ikke like fine på bildene som dine, og det var litt vanskelig å få de tynne nok.. Men, skal definitivt lage det flere ganger, det gikk fort!

Julianne sa...

Mine ble ikke like fine første gangen de heller :P Men sørg for å ha nok mel på bakebenken slik at de ikke fester seg og blir ødelagt. Da får du de ganske flate til slutt! Men smaken var det ikke noe å utsette på håper jeg? :D

Hege sa...

Kan de fryses?

Julianne sa...

Hei :) Det har jeg ikke prøvd, men det kan de helt sikkert. Deigen holder seg i kjøleskapet i noen dager også, så det går evt. an å kjevle ut og steke lefser etter behov.

frksnupp sa...

Disse skal vi prøve til middag i dag, sammen med salsaen og guacamolen din. Gleder meg, tenkte å lage dobbel porsjon lefser og teste ut frysing. Bytter også ut hvetemelet med fullkornshvetemel. Takk for en inspirerende blogg! Masse godt her, jeg har allerede bokmerket over halvparten av oppskriftene dine :)

Julianne sa...

Så hyggelig, frk. snupp!

Jeg skal faktisk også lage en porsjon lefser i kveld! Det går nok helt fint å bytte ut hvetemelet med fullkornshvetemel, da jeg lagde disse var jeg ikke klar over at det fantest. Kanskje jeg skal prøve meg på det jeg også :) Håper middagen blir bra :D

Anonym sa...

Mine ble veldig harde og seige - har du en ide om hva jeg har gjort feil?

Julianne sa...

Ble de ? Merkelig. Fulgte du oppskriften til punkt og prikke ? :)

Anonym sa...

Ja jeg tror jeg fulgte oppskriften - men jeg brukte takke i stedet for stekepanne. Kan jeg rett og slett ha stekt de forlenge og for varmt?
Dine ser jo myke og gode ut - så jeg må nok prøve igjen :)

Julianne sa...

Hm. Fikk deigen hvile seg litt i kjøleskapet før du kjevlet de ut og stekte de ? Jeg har erfaring med at deigen blir veldig vanskelig å håntere hvis den ikke får den hviletiden. Det kan ha noe med temperaturen å gjøre også, jeg vet ikke! De må være ganske tynne og så steker jeg de til de blir litt gyldne (slik som på bildet).

En gang brukte jeg mer rugmel enn hvetemel. De fikk jeg ikke kjevlet ut en gang. MEN - jeg stekte noen klumper og kalte de for nanbrød ;) Ingen krise. Hehe.

Håper du får det til neste gang! De er egentlig knallgode :)

Julianne :)

Malin Skistad sa...

Tusen takk for kjempe god oppskrift! :) Eg byttet hvetemel, med fullkornshvetemel.. Men de blei kjempe gode! Kommer til å følge denne bloggen!

Julianne sa...

Åh, så hyggelig kommentar, Malin Skistad! Takk skal du ha :) Skal se om jeg ikke får tid til å produsere noe godt igjen snart!

Malin Skistad sa...

Høres bra ut :)

Anonym sa...

Hei!
Jeg prøvde meg på å lage hjemmelagde tortillalefser, riktignok en litt annen oppskrift - med smør og ikke olje. Da mine hadde stekt seg, ble de helt sprø, og fikk de ikke myke igjen etterpå. Har du noen erfaringer med dette? :)
Hilsen Ellen :)

Julianne sa...

Hei Ellen!

Så kjedelig at det gikk dårlig med tortillalefsene, håper likevel du fikk brukt de til noe selv om de ble harde.. :/

Min erfaring er at de fort blir harde hvis de stekes for lenge på for svak varme. Hvordan stekte du dine?

Det skal nok gå fint med smør også, kan ikke forstå at det skal påvirke resultatet så veldig :)

Julianne

Kari sa...

Hvis du steker lefsene på morgenen, legger du dem i aluminiumsfolie i kjøleskapet og varmer de opp i ovnen igjen før middagen da?
Eller hva gjør du etter du har stekt når du lafer dem tidligere på dagen og serverer dem til middagen senere? :)

Julianne sa...

Hei Kari!

Det vil nok gå helt fint, kan jeg tenke meg. Jeg har hatt lefser til overs etter tacokveld før, lagt de i kjøleskapet i en plastpose eller plast over for så å spise de igjen dagen etter. Så det vil jeg tro går fint for din del også! :) Lykke til!

Julianne

Anonym sa...

Skal prøve dem ut senere idag😀

Anonym sa...

Hei og takk for super oppskrift

Ser det er noen som har slitt litt, men mine ble helt perfekt første gangen. Brukte kjøkkenmaskin og måtte tilsette bittelitt mer vann. Gikk rett på kjevling og steking (uten å ha deigen i kjøleskap først)
Det gjelder å IKKE kna inn så mye mel på bakebordet når du skal kjevle, bare strø godt utover, kjevle ut og snu deigen mens du holder på. For mye mel, børster du enkelt av

Eirin sa...

Hei!
Bor for en peiode på andre siden av jorda, og jeg og mine team-mates var veldig glade for å finne oppskrift og få skikkelig lørdags-taco med lefser! Uten rugmel og med flaske som kjevle ble de gode. Jeg legger alltid lefsene inn i et vått håndkle eller en plastpose rett fra panna/takka, så slipper de å tørke og sprekke i kantene.

Du reddet lørdagen vår -takk!

Julianne sa...

Takk for tips, Anonym :)

Eirin: Utrolig kjekt å høre!
Flaske fungerer utmerket som kjevle, har selv benyttet meg av den metoden da jeg bodde i Spania :P Takk for råd om oppbevaring av lefsene etter steking :)

Ha en nydelig søndag!

Hilsen Julianne :)