mandag 19. desember 2011

To nye varianter eltefritt brød!

Eltefritt brød med basilikum

500 g hvetemel
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann
1 neve frisk basilikum
Egner seg godt som tilbehør til supper, gryteretter, lasagne osv :-)


Eltefritt brød med hasselnøtter 

200 g hvetemel
300 g rugmel, finmalt
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts salt
2 dl vann
2 dl melk 
Hasselnøtter, grovhakket
Bland de tørre ingrediensene i en bolle før du tilsetter væsken. Bland raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete. Dekk over med et kjøkkenhåndkle eller plastfolié og la den heve i 12-18 timer. 

Når deigen er ferdighevet heller du den ut over et stykke bakepapir som du har strødd litt mel på. Bruk slikkepotten og form deigen avlang. Deigen skal eltes så lite som mulig. Uansett - ha deigen i brødforma og la den heve i ytteligere 1,5 - 2 timer før du steker den midt i ovnen på ca. 250 grader, i ca 40-45 minutter. Brødene blir sprø på utsiden og luftig og saftig inni! 


Har bakt noen eltefrie brød den siste tida og brødene blir bare bedre og bedre. Det er trening som skal til, så ikke gi deg hvis det ikke går så bra den første gangen! Lykke til! 


Julianne :-)

2 kommentarer:

Marlene sa...

Har fremdeles ikke somlet meg til å prøve disse. Må få ut fingern snart!! ;) Ser iallefall fristende ut. <3

Julianne sa...

Hehehe. Det krever litt planlegging! Jeg må vite at jeg er hjemme kvelden etter! Jeg setter deigen like før jeg legger meg og så baker jeg den ut etter middag dagen etter - går en tur eller noe mens den hever og så setter jeg den i ovnen når jeg kommer hjem. Så har jeg ferskt brød til kveldsmaten samtidig som at appetitten er skjerpet ;)