fredag 13. januar 2012

Eltefritt brød med solsikkekjerner

Endelig januar. Det var godt med ferie, men nå kjenner jeg at det var på tide å komme i gang med hverdagen igjen. Det er igrunn hverdagene som er best synes jeg :-)

Jeg tar opp tråden der jeg slapp den før jul og fortsetter på no-knead bread-prosjektet mitt. Halvgrovt eltefritt brød med solsikkekjerner 

250 g hvetemel
250 g rugmel, finmalt
100 g solsikkekjerner
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
2 dl vann
2 dl melk

Bland de tørre ingrediensene i en bolle før du tilsetter væsken. Bland raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete. Dekk over med et kjøkkenhåndkle eller plastfolié og la den heve i 12-18 timer. 

Når deigen er ferdighevet heller du den ut over et stykke bakepapir som du har strødd litt mel på. Bruk slikkepotten og brett deigen sammen noen ganger før den igjen skal heve i 1,5 - 2 t. La deigen heve på bakepapiret, dekk den til med bakebollen! Husk å ha nok mel på bakepapiret slik at deigen lettere kan "gli" ned i jerngryta. 

Sett ovnen på 275 grader og forvarm jerngryten i 10 minutter før du har i brøddeigen. Er du redd for at brødet skal sette seg fast i bunnen av gryten kan du godt strø et tynt lag med mel i gryten før du har i deigen.. Stek brødet med lokk de første 30 minuttene, ta deretter av lokket og stek brødet uten lokk i ca 15 minutter til. Avkjøl brødet på rist! 

Hvis du ikke har jerngryte eller heller vil ha avlange brød kan du gjøre det på denne måten: 
Bruk slikkepotten og brett deigen noen ganger eller form deigen evt avlang. Ha deigen i brødforma og la den heve i ytteligere 1,5 - 2 timer før du steker den midt i ovnen på ca. 250 grader, i ca 40-45 minutter. 

Denne gangen satte jeg deigen før jeg gikk på skolen, dvs rundt kl. 08.00 på morgenen. Så bakte jeg det ut når jeg kom hjem etter jobb - klokken 19. Lot det heve i et par timer og stekte det mens jeg slappet av på sofaen. Det er kun litt planlegging som skal til for å produsere verdens beste brød (helt til det motsatte er bevist) :-) 

July

2 kommentarer:

Marlene sa...

Du er her enda ja. Trodde du hadde gidd deg her nå.. ;)
Såg sååå godt ut! ;)

Klem på du

Julianne sa...

Hehehe. Har nok ikke gitt meg, men mangel på fantasi og motivasjon holdt meg vel litt tilbake. Slik er det bare noen ganger! Men BRØD det er jeg så glad i at det må bare bakes. hihi :)