lørdag 4. mai 2013

Vis matvett!


I Norge kaster vi enorme mengder av mat, i følge www.matvett.no kaster nordmenn 300 000 tonn, Tre hundre tusen tusen kilo mat som kunne vært spist. I gjennomsnitt 51 kg mat per år per person, det vil si 25 % av maten som blir handlet inn. Det er sinnsyke tall, jeg kan nesten ikke tro det. Hvorfor har det egentlig blitt sånn ?

Analyser gjort for å kartlegge utviklingen av matsvinn i Norge (Nyttbart matsvinn i Norge 2011) viser at det er det de unge forbrukerne (19 - 26 år) som kaster mest mat, mens eldre kaster mindre. Frisk frukt, grønnsaker, ferske bakevarer er matvarer som går i søpla. Stor forvirring rundt datomerking er også en av årsakene til at mat blir kastet. 

I dag bruker den gjennomsnitlige nordmann rundt 10-15 % av inntekten sin til mat. I forhold til befolkninger på den sørlige delen av kloden er dette en svært liten andel. Mat er billig for oss og dermed er det lettere kaste mat som anses som "gammel". I tillegg til det har folk en travel hverdag. Planleggingen mislykkes, en glemmer hva en har, en handler hver dag og bruker helst den ferskeste salaten før den som allerede ligger i kjøleskapet blir brukt. Så ligger den der da, helt til den ser så slapp ut at den kan kastes. 

Nå skal det sies at forbrukeren er ikke den eneste som kaster mat som kunne vært spist. Store mengder mat blir kastet før maten kommer ut i butikkene; i produksjonsleddet, grossistleddet og etterhvert blir det kastet mat som ikke er bra nok til å selges i dagligvarebutikkene. Dette innebærer også en stor miljøbelastning da verdens matproduksjon står for ca. 30 % av klimagassutslippene. Det kreves store vann- og jordressurser for å dyrke og foredle korn, kjøtt og andre råvarer. Derfor er det viktig at det som produseres ender opp på tallerkenen og ikke i søppelkasser med avfallsbehandling av varierende effekt.

Matvett.no har noen fine tips om hvordan vi kan forebygge kasting av mat, men jeg vil først trekke fram noen eksempler på hva som regnes som matsvinn i hjemmene 

Matsvinn oppstår når vi (kopiert fra matvett.no)
1. Kaster matrester fra gryter og fat i stedet for å kjøle maten ned, pakke den godt inn og legge den i kjøleskap eller fryser – avhengig av når vi skal spise den neste gang
2. Storhandler uten å planlegge hva vi trenger og hva vi skal i uken som kommer. Dette resulterer ofte i at vi ikke får spist all maten før den blir dårlig.
3. Kaster mat før holdbarhetsdatoen er gått ut
4. Kaster mat med “best før”dato uten å se, lukte eller smake på om maten er dårlig – som oftest er den ikke det
5. Glemmer å bruke maten i kjøleskapet før vi kjøper ny, fordi vi har lyst på noe annet å spise den dagen
6. Kaster halve brød fordi de er en dag gamle, selv om brødskivene kan ristes eller lages ostesmørbrød av uten at vi smaker forskjell
7. Kaster de ytterste bladene på salaten og endeskiver på agurken når de er helt fine, fordi vi tror de er av dårligere kvalitet
8. Kaster epler med litt skrukkete skall når de like gjerne kan skrelles og brukes i desserter og kaker
9. Heller ut slanter av melk og juice som ikke er gamle, bare fordi de tar plass i skapet
10. Skreller nye poteter og kaster ut næringsstoffene med skallet
11. Har for mange pakninger med lignende innhold åpnet samtidig
12. Glemmer å spise maten i fryseren før den blir gammel, fordi man ikke skrev dato på maten ved innfrysing
13. Tilbereder for store porsjoner som vi ikke får spist opp
14. Forsyner oss med mer enn vi er sikre på at vi klarer å spise opp
15. Glemmer å fryse ned mat i passende porsjonsstørrelser
16. Unnlater å ha god orden og hygiene i kjøleskapet
17. Glemmer å bruke de eldste matvarene først, for eksempel ved å plassere melken i dato-rekkefølge
18. Glemmer å plukke egen frukt fra hagen og samtidig kjøper frukt i butikken
19. Tenker kvantitet framfor kvalitet ved å kjøpe mer enn vi trenger av en matvare, slik at noe av den ender med å bli for gammel. Hva med å kjøpe kvalitet og nyte maten uten at det oppstår svinn.
20. Ikke bruker tid på å beregne hvor mye mat vi trenger å kjøpe inn til en fest, slik at det må kastes store mengder i etterkant
21. Heller ut vin og ølslanter som smaker godt i sauser og supper
22. Kaster kyllingbein, kjøttbein og skall fra skalldyr uten å koke kraft på dem først. Med god kraft i fryseren har vi et perfekt utgangspunkt for gode supper og sauser.
22. Ikke gidder å bruke restene kreativt. Se Matvetts oppskriftssider for inspirasjon og ideer.

Puuh. Litt av en liste, fikk deg til å tenke - eller hva? 

Tips til hvordan du kan unngå matsvinn (tips fra matvett.no, med innslag fra meg)

Planlegg innkjøp. Bruk et kvarter en dag i uken, for eksempel søndag og se gjennom kjøleskap, fryser og matskap. Hva har du av matvarer og hva er det på tide å bruke opp? Skriv handleliste og sett opp en meny om hva du skal spise til middag i løpet av uken. Etter noen uker med denne rutinen vil du raskt se hvor mange liter melk du bruker i løpet av en uke slik at du ikke ender opp med utgått melk i kjøleskapet. 

Bruk sansene dine. Ikke kast mat som har gått ut på dato før du har sjekket om maten fremdeles er bra. Om jeg er at datoen er utgått bruker jeg å si; "jaja, den er bare BEST før, det vil si - litt bedre i går enn i dag. Har du en matvare som gikk ut for et år siden er det selvfølgelig en litt annen sak. 

Oppbevar rester i tette bokser. Har du laget for mye til middag, legg restene i tette bokser og oppbevar de i kjøleskapet eller fryseren til en annen anledning. Ta med deg middagsrester til lunsj dagen etter, det er lite som slår en varm, deilig lunsj!

Frys brød som ikke skal spises neste dag, så slipper du å ende opp med tørt brød. Et annet undervurdert tips til tørt brød er å tørke støv fra brødristeren. Ristet brød er digg! Eller så kan du lage brødkruttonger som du kan ha til en frisk salat. Eller brødpudding ? Mye man kan gjøre med brød, ser du!

Ha en dag i uken der du bruker opp rester av råvarer. Lag en resteomelett, pytt i panne, wok eller hvorfor ikke by på reste-tapas? Det føles så bra å kunne bruke opp matvarer som ellers hadde havnet rett i søpla. 

Du sparer både tid, penger og kan til og med få inn rutiner på kostholdet som gjør det lettere å spise både sunt og variert! 

1. Tørt brød kan bli til et sprøtt ostesmørbrød. 2. Moden frukt og bær kan raskt bli til en forfriskende saftis. 3. Modne bananer = bananpannekaker. 4. En sliten basilikumplante må brukes før det er for sent - hjemmelaget pesto er veldig godt. 5. Min lune linsesalat - rydd kjøleskapet for grønnsaksrester og wok de sammen med en boks linser eller lignende. Kjempegodt! 6. Laksepakke er også en genial måte å få brukt opp litt grønnsaker. 7. Gjør som ved den lune linsesalaten, bytt ut linsene med pasta. 8. Den bakte poteten ble til etter å ha gått gjennom et skralt kjøleskap. Bruk fantasien! (Det blir kanskje ikke alltid like godt, men øvelse gjør mester!) 9. En rask omelett er alltid en vinner når det kommer til å bruke opp rester. Ta det du har og smekk det oppi stekepanna sammen med et par egg - deilig og sunt! 

Vil du lese mer om forebygging av matsvinn kan du sjekke ut kildene jeg har brukt i dette informative innlegget; ForMat rapporten og Matvett.no

Hva er dine beste tips til å forebygge matsvinn? Del de gjerne i kommentarfeltet nedenfor :)

7 kommentarer:

Renate sa...

Bra Julianne..dette trenger vi å bli minnet på! :)

StineK sa...

Bra skrevet! Alle kan nok alltid bli litt flinkere, så det er bare å sette i gang :)

Anonym sa...

Uææ. Jeg jobber med meg selv - dette er viktig!!

ninabakke sa...

Vi har fokus på å spise opp maten vi har, og kaster sjelden noe ekstra - det som blir mest svinn av er nok at minsten spiser ikke alltid opp matpakke på skolen og vanskelig å justere og den blir ekkel når han kommer hjem fra skolen :)

Tips:
Ukesmeny, prøver å handle 1-2 ganger i uken og har en middagsplan klar. Fryse ned og man kan helt fint spise "middagsmat" både til frokost, lunsj eller kveldsmat - da er man langt på vei.

Mange typer små grønnsaksrester kan man putte inn i sauser, kjøttboller osv når man har det - f.eks finhakket aubergine, revet gulrot, finhakket sqaush osv :)

Anonym sa...

Har du tips til kva ein kan bruke rester av tortillalefser til? Utenom tapas... Ser at eg ofte ender opp med å kaste dei og det irriterer meg. Kan dei frysast?

Mvh Marie

Julianne sa...

Nina Bakke: Veldig gode tips. Vi prøver å handle inn en gang i uken selv, hver mandag. Søndag setter vi opp en ukesmeny slik at vi vet hva vi skal ha til middag i løpet av uken. Det fungerer veldig godt i hverdagen, men kjenner det er litt vanskelig nå som ferien har tatt overhånd og spontaniteten slår til!

Jeg kom nettopp hjem fra to uker med all inclusive på Rhodos nå, og er imponert over hvordan de greide å bruke opp restene til nye spennende retter dagen etter! Godt å se at det var stort fokus på dette. :)

Julianne sa...

Anonym: Rester av tortillalefser? Jeg spiser de med godt pålegg dagen etter jeg! Med litt philadelphia, salat og skinke eller lingnende så blir det fort en deilig lunsj eller frokost. Eller med peanøttsmør og philadelphia med melkesjokolade! Da får du nesten en liten rullekake til kaffen :P Ellers så kan du kanskje lage quesedilla? Ta en tortillalefse, smør på for eksempel pesto og strø over en god raspet ost og legg en tortillalefse på toppen. Ha i stekovnen til osten er smeltet, skjær opp som en pizza og spis de som de er eller som tilbehør til suppe, pasta eller som en god tapas ;)

Ellers så kan du prøve å lage en mindre porsjon hvis du har en tendens til å lage for mye :) Jeg har ikke prøvd å fryse de, men det går alltids an å prøve :)

Lykke til!