søndag 3. februar 2013

Hjemmelagede fiskepinner

Først og fremst må jeg bare innrømme at fiskepinner fra frysedisken var noe jeg jublet over stod på middagsbordet da jeg var liten (fortsatt bodde hjemme). Jeg skulle alltid ha fire, samme som mennene i huset. Søster og mor skulle ha tre. Kokte poteter og raspet gulrot hørte også med. Alt ble most sammen og toppet med ketchup... :P

Å lage fiskepinner selv er veldig enkelt å få til og ikke minst et mye sunnere alternativ til de butikk-kjøpte fiskefingrene. I tillegg så smaker de utrolig digg! (Viktig, hehe) 

Denne middagen kom på bordet etter middagstipsutveksling med min gode venninne Ingunn :-) 



Dette trenger du (alt ettersom hvor mange dere er)

Torsk eller annen god fisk
Mel (jeg brukte grovt speltmel) 
Salt og pepper 
Egg 
Geriljemel
Olje og smør til å steke i. 

Potetstappe
Poteter
Melk eller fløte (eller en dæsj av hver) 
Salt og pepper
Evt. frisk gressløk


Slik lager du potetstappe
Kok eller damp poteter ved hjelp av en grønnsaksrist. Har du det travelt kan du skjære potetene i mindre biter, da tar det mindre tid. Når potetene er ferdigkokte heller du av vannet/tar bort grønnsaksristen og stapper poteten med en potetstapper eller lignende. Ha i melk/fløte etter ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og gressløk. 


Slik lager du fiskepinnene 
Mens potetene koker, kan du forberede fiskepinnene. Ta fram tre fat. Ha mel, salt og pepper på det første, hakk et egg i det andre og strø geriljemel i det tredje. Skjær opp fisken i passende store "pinner" og legg dem i melfatet til de er helt dekket med mel. Dypp så i egg og deretter i geriljemel. Lag ferdig potetstappen før du steker fiskepinnene, så får du dem så ferske som mulig. Stek raskt på begge sider i en stekepanne med litt olje eller margarin (eller olje og en klatt meierismør). 

Jeg serverte med raspet gulrot og lett kokte brokkolibuketter. 


Ha en fortsatt fin søndag :-) 

18 kommentarer:

Reminiscence sa...

Jeg elsket også fiskepinner fra frysedisken da jeg var liten. Helst med ris. Disse ser fantstiske ut!

Julianne sa...

Det er godt å høre at det ikke bare var meg ;) Hehehe. De smaker helt likt som de i frysedisken, men spises med litt bedre samvittighet :)

Magne D. Antonsen sa...

Hei Julianne!

Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

Hilsen Magne i VG

Julianne sa...

Så hyggelig! Tusen takk, Magne :-D

Anonym sa...

Juhu! Du er jo så flink! Klem

StineK sa...

Blir nok fiskepinner igjen her i morgen. Av piggvar, med en dæsj remulade :) Klem

Julianne sa...

Takk, Thea! :-D

Julianne sa...

Høres deilig ut, Stine :-)

Reminiscence sa...

Gratulerer med VG-publikasjon Julianne! Nyt "haifinnen" og alt som følger med.

@YngvarG sa...

Er newbie på mat fra grunnen (En dag skal jeg klare å steke en grandis uten å svi den) så jeg har et par spørsmål:
1. Hvordan hakker man et egg?
2. Får man kjøpt 'geriljemel' på våpen- eller matavdelingen på senteret?

OK, jeg tuller litt med deg, men har faktisk vært på omvisning i en pinnefabrikk. De brukte samme ingredienser og samme metode, men på samlebånd. Ser ikke helt hvordan dette er "et mye sunnere alternativ" til det de gjorde?

ps.
Fiskepinnene ser gode ut!

Julianne sa...

Hei Yngvar! For en artigkar! Selv liker jeg grandisen godt stekt ;-)

Jo, nå skal du høre. Disse fiskepinnene er et sunnere alternativ fordi de består av 100 % fisk (ikke alle fiskepinner gjør det) og inneholder ikke unødvendige tilsetningsstoffer som skal øke holdbarheten på produktet. Så det er med andre ord et renere produkt, og det velger jeg å kalle sunnere :-)

Takk, fiskepinnene er veldig gode! Prøv selv! :-D

Anonym sa...

når vi har taco her i huset så har det de siste 2 årene kommet fra gutten på 7 'det er vel fisketaco mamma'.
-og det er alltid. jeg lager også fiskepinner på samme måte.

jeg gjør det så enkelt at jeg deler opp fisken (torsk eller laks), dypper den i egg og så i griljermel som jeg har blandet fiskekrydder og ekstra pepper i. så har jeg bitene i en form og smekker det i ovnen.
bruker ikke noe fett, og smaken er bedre enn på noen fiskepinner jeg har smakt noen som helst plass :)

Julianne sa...

Fisketaco, den var ny! Hvilken fisk bruker du da? Spennende!

Når du steker det i ovnen så sparer du litt energi fra fett, og det kan ofte være bra. Jeg ser at mine fiskepinner svømmer i fett for anledningen, men jeg skal absolutt prøve å steke de i ovnen en gang. Har store planer om dyppe pinnene i noe annet enn geriljemel (som mandelmel, havregryn o.l). Det virker som at du har litt erfaring med hjemmelaget fiskemat, har du prøvd det ?

Julianne :-)

Anonym sa...

Prøv med japanske brødsmuler (panko). Fås kjøpt i eksotiske butikker. Kanongodt!!

Anonym sa...

Et tips i stedet for dette skumle geriljemelet ditt (du meneer kanskje griljermel?) er å ta noen brødskiver fra igår og smule med en stavmikser f. eks. Brukes i stedet for griljermel, og gir bedre smak. :o)

Julianne sa...

Hahahaha. Nei og nei, kan vi ikke bare holde oss til geriljemel ? Mye kulere. Hehe

Å bruke tørre brødskiver er ikke dumt! Å knuse grove knekkebrød kan nok også brukes! Takk for tips :-)

Anonym sa...

Det er i hvert fall utrolig mye bedre med hjemmelagde fiskepinner enn de man finner i frysedisken. :o)
Vi kan jo kalle det geriljamel? Da blir det tøffe fiskepinner... ;o)

Julianne sa...

Oh, Geriljafiskepinner. Jeg liker det! :D