onsdag 24. oktober 2012

Hasselnøtt- og sjokoladepålegg

En sunnere, hjemmelaget variant av nugatti. Oppskriften er fra Reminiscence Kitchen, en blogg som bugner over av fine, gode og fargerike oppskrifter. 

Sammenlignet med nugatti inneholder den hjemmelagede varianten blant annet mer proteiner, mer sunt fett og mindre tilsatt sukker. Produsentene av nugatti har endelig fjernet den skumle palmeoljen og dette er bra, men nugatti inneholder likevel tilsetningsstoffer som ikke er nødvendig i forhold til god smak på pålegget.

Av sunne næringsstoffer finner vi blant annet mye vitamin E, folat, kalium og magnesium i det hjemmelagede. Hvis du først skal spise sjokoladepålegg, hvorfor ikke få i deg litt vitaminer og mineraler i samme slengen? I denne varianten smaker du faktisk hasselnøttene, det kan neppe nugatti skryte på seg! Oppskrift til et glass


200 g hasselnøtter
100 g mørk kokesjokolade 
2 ss honning
Ca. 3 ss rapsolje 
1 ts salt


Slik gjør du det - Mål opp 200 gram hasselnøtter og ha dem i en blender eller foodprosessor. Kjør nøttene til konsistensen er mer eller mindre som tørr marsipan. Ha blandingen over i en bakebolle. Knekk sjokoladen opp i biter, legg de i en skål og smelt de forsiktig i mikrobølgeovnen. Har du ikke mikro, kan du smelte sjokoladen i vannbad. Bland den smeltede sjokoladen inn i hasselnøttblandingen sammen med rapsoljen. Smak til og søt eventuelt med litt ekstra honning. Litt salt må til for å få fram den gode sjokoladesmaken. Smak deg frem med litt og litt salt. Synes du pålegget virker tørr i konsistensen tilsetter du litt mer rapsolje. Ha over i et passende stort, rent glass. 

Her har jeg brukt Mat på data for å regne ut næringsinnholdet i det hjemmelagede pålegget og sammenlignet det med nugatti, håper du finner det nyttig! 


Hjemmelaget hasselnøtt- og sjokoladepålegg

Nugatti fra butikken
Kcal 576
Protein 10, 5 g
Fett 47, 3 g
Karbohydrat 25, 1 g
    - Hvorav 16, 5 g tilsatt sukker
Fiber 7 g
Kcal 517
Protein 5, 5 g
Fett 25, 5 g
Karbohydrat 65, 2 g
    - Hvorav 59 g tilsatt sukker
Fiber 2, 4 gLegg merke til innholdet av karbohydrater og tilsatt sukker. Hjemmelaget pålegg gir deg mye energi fra umettet fett (bra fett), i forhold til nugatti som gir deg energi fra karbohydrater og tilsatt sukker. 

Ha en fin dag!


Julianne 

8 kommentarer:

StineK sa...

Åh, nam! :)

Reminiscence sa...

Å, så godt det så ut! Takk for fine ord om bloggen min *smeltesmelt*! Et flott innlegg du har laget der med mange gode fakta om næringsstoffene og fine bilder!

Julianne sa...

Det er klart det ser godt ut! Jeg har jo brukt din oppskrift! Tusen takk for lånet, slike godsaker må jo spres ;)

Ane @ Uten Gluten sa...

Hærlig! Er så utrolig godt med hjemmelaget. :)

Anonym sa...

Digg!! Jeg skal også prøve meg på hjemmelaget sjokopålegg altså, yummy! Akkurat nå har jeg dilla på hjemmelaget sjokomelk!

Anonym sa...

Hei hei Julianne :)

For ein utruleg bra blogg du har, mange gode tips og oppskrifter. Tenkte eg skulle prøve meg på sjokoladepålegget. Lurer bare på om du varmar honningen?

Linda

Julianne sa...

Hei Linda! Takk for koselig kommentar :-) Jeg har brukt akasiehonning, dvs allerede flytende honning! Jeg vet ikke hvordan det blir med vanlig honning, men hvis du føler det blir vanskelig å blande honningen inn så kan du kanskje sette honningen et par sekunder i mikroen eller noe. Smak deg frem, det kommer an på hvilken sjokolade du velger også, om du trenger mer søtning i form av f.eks honning :-)

Jeg har fortsatt dette glasset stående og spiser av det jevnt og trutt. Holdbarheten er med andre ord ikke så verst! :-D

Sjekk også ut linken til bloggen jeg fant oppskriften, hun har flere versjoner av sjokoladepålegget :-)

Julianne

Marlene sa...

Oi! Dette så spennede ut!
Skal tro om det er mulig å lure kidsa til at dette er like godt. ;)

Lenge siden jeg har vært innom bloggverdenen nå, så her kan jeg kose meg med mange nye oppskrifter nedover ser jeg. Yay!

Ja, imorgen blir det julekakebakekos. Du og Cat får kose dere på manda! Regner med dere tryller frem noe godt! <3

Klem på du