mandag 20. februar 2012

Fastelavnsboller

Sist jeg spiste fastelavnsboller, var jeg sikkert 5 år og i bursdag til en nabo. Forstår ikke hvordan denne dagen skal ha gått meg hus forbi i 20 (!) år. I går ble det nok spist nok boller til å ta igjen noen av de fortapte årene. Oppskriften er fra Cappelens nye kokebok

Til 16 store boller

75 g smør
3 dl lettmelk
1 dl sukker
1 krm salt
2 ts kardemomme
1 egg 
25 g gjær
ca 9-10 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver

1 egg til pensling


Boller uten fyll

Smelt smøret, hell i melk og la blandingen bli fingervarm (37 grader). Tilsett sukker, salt, kardemomme og egg i blandingen. Smuldre gjær i en bolle, hell smør- og melkeblandingen over og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett mesteparten av melet blandet med bakepulver (ved å tilsette litt bakepulver i deigen blir bollene ekstra luftige). Arbeid til en smidig deig og la den heve i minst 40 minutter. Strø mel på bakebordet. Del deigen i to, og del deretter hver del i 8 emner, form til runde boller og la dem heve under et kjøkkenhåndkle på en stekeplate med bakepapir i 30 minutter. 

Sett ovnen på 225 grader. Pensle bollene med egg og la dem steke i 10-15 minutter midt i ovnen. 


Fyll

3 dl kremfløte
1,5 ts vaniljesukker
3 ss vaniljekesam

Jordbærsyltetøy

Pisk fløten til krem (for hånd selvfølgelig!). Når kremen er ferdigpisket rører du forsiktig inn vaniljekesam med en slikkepott. Smak til med vaniljesukker. 

*

Vi spiste oss kvalme flere ganger i løpet av gårsdagen. Godt det er et helt år til neste fastelavn ;)

Ingen kommentarer: