fredag 10. februar 2012

Eltefritt nøttebrød

Et av mine mest vellykkede brød hittil! Det ble både stort, pent å se på og smaker i tillegg veeeeeldig godt :)) Lenge leve grovkarbo! 

Eltefritt nøttebrød

30 g hasselnøtter
30 g valnøtter
30 g mandler

Kjøres kjapt i en blender til nøttene er grovmalt. 

*

300 g sammalt hvete, finmalt
200 g hvetemel
0, 5 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ss flytende honning
2 dl vann
2 dl melk 

Fremgangsmåte, steg for steg: 
*Bare så det er sagt - du kan lage eltefritt brød uten jerngryte, bruk en vanlig brødform hvis du vil. 

1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Bland godt sammen og tilsett de knuste nøttene. 
2. Tilsett væsken og honningen og bland til en fin og smidig deig. Den skal være litt bløt. 
3. Dekk bollen med plastfolié og la den heve i 8-18 timer på kjøkkenbenken. 

*

4. Ta frem et bakepapir og strø det med mel. 
5. Bruk en slikkepott og ha deigen utover bakepapiret. 
6. Brett deigen noen ganger slik at den får den formen du ønsker. Vil du bruke vanlig brødform så former du deigen forsiktig avlangt.
7. La deigen heve i ytterligere 1-2 timer på bakepapiret. Sørg for å ha nok mel på bakepapiret før deigen hever. På den måten slipper deigen lettere når du skal ha den i jerngryta (eller brødformen). 

*

8. Sett ovnen på 275 grader i ovnen (225 grader hvis du bruker vanlig brødform). Sett jerngryta/brødformen i ovnen i ca 10 minutter før brødet er hevet ferdig. 
9. Hvis du er bekymret for at brødet skal sette seg fast i bunnen, kan det være lurt å strø litt mel i bunnen av jerngryta før steking. 
10. Ta jerngryten ut av ovnen og smett den ferdighevede deigen oppi. Sett på lokket og ha gryta inn i ovnen. 
11. La den steke i 30 minutter med lokk på 275 grader, før du tar av lokket - skrur ned varmen til ca 200 grader og steker i ytterligere 15 minutter. 
12. Brødet er ferdig! Avkjøles på rist. 



Her har brødet hevet i 2 timer.


Deigen poserer villig i jerngryta :)


Ferdig!


Stort og luftig


Nytes med pålegg og et stort glass med melk. God lunsj! 

July

3 kommentarer:

Reminiscence sa...

Dette så knallgodt ut! Har aldri prøvd eltefritt brød, så dette må jeg nok prøve ut. God helg!

Julianne sa...

Ja, prøv det! Knallgode! Og så kan du jo putte oppi hva enn du vil :) God helg til deg også! :)

Recipe for Joy sa...

Heia på du! :)

Har fremdeles ikke prøvd disse eltefrie børene.. Fyskam.
Treig ja! Kanskje unnskyldningen kan være at jeg ikke har leirgryte. Det ønsker jeg meg virkelig asså!
Kanskje jeg skal kjøpe en til Kurtern til bursdagen. Jeg er sikker på at han også ønsker seg en slik...!! ;) Hihi..
Du har lært å strikke vrang altså? FLINK. Bare å fortsette da. Må begynne en plass. ;) Er ikke så avansert som en skulle tro serru. Men jeg er jo oppvokst med en strikkemamma da, så jeg har det vel i blodet. ;)

Håper du får en knallfin helg. Her er det sofakos.
Imorgen skal jeg BARE vartes opp hele dagen.. Utenom når jeg skal lage middag, dekke på, rydde av, rydde opp, lage kaffi, ordne kake og rydde opp etter det igjen........ Slipper vel å lage frokosten da iallefall! ;)
KLEM