torsdag 23. februar 2012

Hjemmelaget tomatsuppe (friske tomater) og grove pannekaker

Tirsdag var jo den store pannekakedagen. I alle fall i Storbritannia og i Sverige etter som jeg hørte på radioen. I Norge kunne man spise hva man hadde lyst på. I alle fall ble det oppfordret til å spise så usunt som mulig takket være "fett-tirsdag".. 

For meg var det nok en vanlig tirsdag, men noen pannekaker skulle jeg greie å mekke sammen. Jeg har såvidt begynt å forstå at pannekaker skal spises sammen med suppe, og tirsdag var intet unntak. Men til en forandring så ble det for første gang laget tomatsuppe fra bunn (good bye, Uncle Toro og ja, jeg har vinterferie og masse tid :P)


Hjemmelaget tomatsuppe

6-7 tomater
1 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, grovhakket
1 potet, skjært i biter
1/3 fersk chili (uten frø), finhakket (vær forsiktig)
2-3 ss tomatpuré
1 ss honning 
1 buljong (kylling eller grønnsak)utblandet i vann (ca 5 dl)
Salt og pepper


Første steg vi må gjøre er å skålde tomatene (fjerne skallet av tomatene). Skjær et kryss i hver tomat og kok opp en kasserolle med vann. Når vannet koker legger du i tomatene i ca 30 sekunder før du tar dem ut og umiddelbart legger dem i kaldt vann. Skallet skal nå ha løsnet ganske bra. Skrell tomatene og grovhakk dem. 
Fres løk, hvitløk og chili raskt i litt olje i kasserollen du skal lage suppen i. Tilsett de grovhakkede tomatene og la dette stå å småputre en stund på svak/middels varme. Skrell poteten, skjære den opp i biter og la den koke seg mør i tomatene. Poteten vil gi en fin fylde til suppen (lært av Hellstrøm). Når potetbitene er møre (etter ca 20 minutter) heller du massen i en foodprosessor/blender og kjører den til en jevn masse. Ha over i kjelen igjen. Kok opp buljongterningen i ca 5 dl vann i en annen kjele. Tilsett litt etter litt i den jevnede tomatsuppen til smaken og konsistensen er som du vil ha den. Smak til med salt og evt pepper. 
*Har du vært litt for raus med chilien? Jevn suppen med litt melk eller fløte. Dette vil dempe chilien litt. En dæsj creme fraîche vil også gjøre nytte for seg (Ja, jeg var litt for raus med chilien...)

Grove pannekaker
ca 6 stk

2 egg 
3 dl melk
2 dl grovt mel (grovbakst)
0,5 dl havregryn
1 ss rapsolje
0,5 ts salt

Pisk eggene og tilsett melken. Rør i litt og litt av melet og havregrynene til konsistensen er der. Tilsett oljen og salt. Røren kan godt stå og svelle i 10-15 minutter før du steker pannekakene i litt smør på en god og varm stekepanne. 

Serveres med stekt bacon/spekeskinke, blåbærsylte eller honning. Mmmmm :)

5 kommentarer:

Anne Cathrine sa...

Tomatsuppe og pannekaker er min barndoms favorittrett :-)

Ha bittelitt sødme i suppen (sukker, honning eller karamellsaus (!) ) for en rundere smak :-D

Julianne sa...

Hei, så hyggelig med kommentar! Takk for tipset, det skal jeg prøve neste gang ;)

StineK sa...

Vi har tomatsuppe i dag! Er så godt og super enkelt å lage. har ikke lagd helt fra bunnen av, det vil si at jeg bruker hermetiske tomater i stedet for ferske :) For å få den "runde" smaken ville jeg heller brukt fin raspet gulrot. Når man først har satt i gang med å lage et supersunt måltid bør man heller hive i enda mer som er nyttig, i stedet for sukker og slike ting :) Ha en fantastisk dag videre July, klem <3

Julianne sa...

Hei Stine :) Hermetiske tomater er jo så og si fra bunn det ;) Det er sikkert ikke dumt å bruke gulrot i suppa, men den stekte løken gir fra seg litt sødme den også. MEN - så har jeg kun smakt hjemmelaget tomatsuppe en gang før, så jeg sammenligner den jo så klart med toros variant... :P Får prøve meg fram neste gang, evt. med litt gulrot og/eller en ts honning ;) uten tilsatt sukker i alle fall :) Liker feedback! Takk! :D Ha en fin kveld du også, Stine! Klem ;)

Marlene sa...

Heisannsveisann!
Tomatsuppe har jeg aldri laget før....
Ikke toro sine heller faktisk. Woæ!
Ungene liker det ikke.. Sier de... Og jeg er
vel ikke helt begeistret selv heller... ;)
Men kanskje en laget fra bunnen av gir meg troa igjen? HIhi

Klempådu