Først og fremst vil jeg bare takke for utrolig hyggelig respons på mitt lille innlegg i VG, søndag 3. mars. Det var utrolig godt å bli ferdig med det, for jeg var veldig nervøs i forkant av publiseringen. Det er store greier for meg dette her! Det var mitt første møte som ernæringsfysiolog i media, så det har jeg jo ingen erfaring med. Jeg var så redd for at jeg hadde sagt noe feil. Heldigvis var det ikke mye å si på det ferdige resultatet, bortsett fra at jeg føler at de hjemmelagede tortillalefsene mine ble framstilt som fantastisk sunne. De er et bedre alternativ enn de ferdigkjøpte, men dette er fordi de er laget på rene råvarer og at du samtidig kan kontrollere hva du får i deg. Dette er bra!
Orginaloppskriften på tortillalefsene fant jeg i Cappelens store kokebok, og det er den jeg har brukt i det tidligere innlegget. Lefsene er sinnsykt gode på smak, men inneholder 50 % hvetemel. Senest i dag fikk jeg en mail med spørsmål om det ikke går an å bytte ut hvetemelet med grovere mel. Jeg har faktisk aldri prøvd å bytte ut hvetemelet selv, men ryktene sier at det går helt fint. Men for å forsikre meg om dette, brettet jeg opp ermene og lagde en deig basert på finmalt, sammalt hvetemel. Etter en time innpakket i plast var det på tide å bake ut lefsene. Deigen var lett å jobbe med og ved hjelp av noen dråper olje på kjevlen, festet ikke deigen seg til kjevlen eller kjøkkenbenken.
Da jeg kom i gang med stekingen av den første lefsa, fant jeg årsaken til en tilbakemelding jeg fikk for noen uker siden:
Anonym sa: Mine ble veldig harde og seige - har du en ide om hva jeg har gjort feil?
Anonym sa: Mine ble veldig harde og seige - har du en ide om hva jeg har gjort feil?
Ja, du har mest sannsynlig stekt de på for lav varme, for lenge. Da får du ikke myke tortillalefser - du får flatbrød! Stekepannen må varmes godt opp før du setter i gang med stekingen slik at du bare trenger å steke dem et par minutter på hver side. Hvis ikke så vil de se slik ut:
Den neste lefsen ble mye bedre, heldigvis. Hehe. Da var stekepannen god og varm og lefsen trengte bare et par minutter på hver side for å bli til en deilig, grov tortillalefse.
I morgen blir det wraps til lunsj, det skal være sikkert og visst.
Å - ja, oppskriften! :)
Trykk her - men bytt ut alt melet med sammalt hvete, finmalt.
Er det noen som har prøvd å lage tortillalefser med andre melsorter ? Del gjerne erfaringer og tips med meg, jeg setter stor pris på tilbakemeldinger!
Julianne
7 kommentarer:
Kom over bloggen din på VG og er blitt fast følger nå! Har i løpet av de siste årene gått over til å lage så mye som mulig fra bunnen av! Tacolefser inkludert.
Sist jeg lagde hadde jeg vet 1/4 hvetemel og resten grovt. Bruker bare det jeg har tilgjengelig, om det så skulle være sammalt eller grov spelt, rugmel, sammalt hvete fin eller grov...Synes det funker fint alt sammen! Merker også at der er lettere å kjevle ut lefsene tynne hvis deigen er ganske grov! Enda et pluss!
Gleder meg til å prøve litt oppskrifter herfra!
Ha en finfin dag/kveld!
Takk for veldig hyggelig hilsen, Synnøve!
Du har god erfaring med flere melsorter ser jeg, det er greit å vite! Jeg prøvde en gang å kun bruke rugmel, det fungerte veldig dårlig. Bare kliss. Men igjen så kan jeg ha brukt for mye vann. Eller så skal det nok litt hvetemel til for at deigen skal bli elastisk nok til å jobbe med. Det er nok bare å prøve seg litt fram og ikke gi opp etter første forsøk. Hehe. :) Men, lar du deigen "sette" seg i kjøleskapet en stund før du baker ut ?
Ha en fin dag du også :))
Fin blogg du har!:)
Jeg har testa ulike melblandinger, og har også putta i knuste linfrø, havrekli og havregryn. Synes det meste fungerer, men har stort sett alltid i litt hvetemel (enten vanlig eller sammalt fin). Har man det, så er man nesten garantert vellykka lefser.
For å få litt mer smak på lefsene er det bare å ha i litt forskjellig tørka krydder. F.eks hvitløkspulver, persille, basilikum etc.
Klarer man å få stekt litt for mange lefser slik at de blir harde, kan de jo brukes som flatbrød til supper/lapskaus. Eller man kan frityrsteke de i litt olje, og man får da fine skjell til å ha tacofyllet i.
Hei Cathrine!
Tusen takk for mange gode tips! Jeg skal prøve meg litt mer fram neste gang. Men jeg spør deg også jeg; baker du dem ut med en gang eller lar du deigen ligge en stund i kjøleskapet før du gjør det?
En trenger virkelig ikke kaste lefsene hvis de blir for harde, hehe. Jeg smurte på litt smørost og koste meg jeg ;)
Julianne
jeg pleier å la deigen ligge en times tid (evt mer). Innbiller meg da at deigen får satt seg. Det varierer litt om jeg setter den i kjøleskapet, eller bare lar deigen hvile i romtemperatur. Merker ingen forskjell på hvor den er oppbevart:)
Da innbiller vi oss det samme, det er godt å høre :D
Legg inn en kommentar