mandag 21. januar 2013

Glutenfrie quinoalapper


Denne lappeversjonen ble til takket være quinoarester i kjøleskapet. Jeg liker å eksperimentere litt på kjøkkenet, spesielt prøver jeg meg ofte på sunne og gode alterntativer til mat som spises ofte, som for eksempel brød. Spis lappene som de er eller server dem med godt pålegg! 

Om du ikke har vært borti quinoa før, kan jeg fortelle at quinoa er et frø som stammer fra Sør-Amerika, nærmere bestemt Peru. Quinoa har blitt dyrket i over 5000 år, men det er ikke før i de senere årene at det har blitt populært i Norge. Quinoa er glutenfritt, svært rikt på kalsium (som blant annet er viktig for skjellett og tenner) og jern (som er godt for blodet). Quinoa finnes som gryn, flak, puffet, mel og til og med i pastaform (Helsekokeboken, 2010). Dette er ekte supermat!
Disse lappene er proteinrike, noe som er gunstig i den forstand at de vil holde deg mett en stund. Genialt å ha med seg i vesken som et lite mellommåltid når du kjenner blodsukkeret er på vei nedover.Oppskrift til ca 7 lapper

Ca 1 dl quinoa (nykokt eller kalde rester) 
Ca 1 dl lettkokte havregryn (evt. glutenfrie hvis du er veldig sensitiv)
2 egg
2 ss cottage cheese
1 ss rapsolje eller cocosa
En liten klype salt

Bland sammen quinoa og havregryn i en bolle. Tilsett eggene og miks ingrediensene godt sammen. Ha deretter i cottage cheese, olje og litt salt. Du skal nå ha en tyktflytende røre. La denne stå i minst 10 minutter slik at havregrynene får godgjøre seg litt. Eventuelt kan du kjøre hele røren i en blender for å få en jevnere konsistens. Stek små lapper i en stekepanne, blir de for store kan det bli vanskelig å snu lappene uten å ødelegge dem.

Tips; Ønsker du litt søtere lapper kan du tilsette 2 ss kokosmasse, 1 ts kanel, 1 ts honning/agavesirup/yaconsirup og for eksempel litt hakkede nøtter. Smaker helt nydelig!

Lykke til! :)

4 kommentarer:

Jane H. Johansen @veganmisjonen.com sa...

Ser kjempegod ut! Quinoa har blitt en av mine favoritter, elsker smaken :D

Julianne sa...

Quinoa er genialt, kan egentlig brukes til det meste :)

Anonym sa...

Spennende oppskrift, men vanlig lettkokt havre er noe majoriteten av cøliakere vil reagere på. Det er ikke kun de mest sensitive som reagerer her.

Julianne sa...

Da velger nok cøliakere glutenfrie havregryn framfor vanlig lettkokte havregryn, Anonym :)