tirsdag 31. juli 2012

Pastinakkpuré

Nye grønnsaker er spennende, men jeg blir ikke alltid overbevist om at jeg skal bruke grønnsaken flere ganger. Denne gangen (etter å ha sett en episode med Hellstrøm rydder opp) gikk min mor og jeg til innkjøp av grønnsaken pastinakk! 


Tror nesten ikke jeg visste at pastinakk var en grønnsak jeg, derfor måtte jeg google den for å finne ut litt om hva den inneholder. I følge bama.no er pastinakken blant annet rik på stivelse (som poteten), b-vitaminene folat og niacin, kalium og er dessuten en god kilde til fiber. Les mer om pastinakken på bamas nettside.

Slik ser forresten pastinakken ut - som en hvit gulrot : 


bildet er hentet fra matvareguiden.no

Uansett, vi skulle steike laks til middag og da er det greit å finne på litt nytt og spennende tilbehør. Dermed ble det blant annet pastinakkpuré på tallerkenen den ettermiddagen. 


Hvis jeg skal prøve å beskrive smaken, vil jeg si at den minner litt om gulrot og søtpotet på samme tid. Jeg tok en smakebit når den var rå og da minnet den raskt om gulrot, men med en sterk ettersmak. Veldig godt som puré var den i alle fall! Kan se for meg at det passer ypperlig til stekt torsk med baconbiter og generelt salte kjøttretter. Jeg er svak for kombinasjonen salt og søtt :)
Dette trenger du; 


Pastinakk
Lime eller sitron (du skal bruke skallet) 
Smør
Salt og pepper 


Pastinakkpurè lager du enkelt ved å kutte pastinakken i terninger og koke de møre i vann. Bruk en rasp og skrell av skallet til enten en sitron eller en lime, og ha det oppi det kokende vannet sammen med pastinakkterningene. Når pastinakken er mør, slå av platen tilsett noen spiseskjer med smør (se an mengden, begynn med litt så får du heller ha i mer hvis du synes puréen virker tørr) og bruk enten en potetmoser, stavmikser eller blender til pastinakkpuréen får den konsistensen du ønsker. Smak til med salt og pepper! 


Har du prøvd pastinakk før ? 


Julianne :)

6 kommentarer:

Trine :) sa...

Pastinakken blir brukt ofte her i hus, sammen med gulerøtter er jeg spesielt glad for den.
Bare ikke gjør samme feil som jeg har gjort et par ganger; med å ta feil av pastinakk og persillerot!
Endelig fikk jeg fortalt i fjor hvorman man kunne spotte forksjellen; de er ikke like på toppen!
Der persilleroten er flat på toppen, det vil si at roten går i ett med resten, har pastinakken en liten "krave" rundt sin rot. Har reddet mang en middag hos oss etter jeg fant det ut:))

Julianne sa...

Hehehe, huff, kan tenke meg det var litt av en skuffelse når du oppdaget at du hadde kjøpt feil! Takk for advarselen. Det er mulig de ikke alltid er merket med etiketter, da er det lurt å vite hvordan man kan spotte forskjellen ;)

Fra kjøkkenbenken sa...

Pastinakk er fantastisk godt; vi bruker den ofte som , suppe, puré eller ovnsbakt. Dessuten brukte jeg masse pastinakk da jeg lagde babymat til småen - gikk ned på høykant!

Julianne sa...

Nam! Jeg skal absolutt bli bedre kjent med pastinakken. Ser for meg deilige grønnsakssupper nå til høsten (mmm). I babymat også? Fantastisk!

Inge sa...

Hei! Dette var jo ein særdeles fin blogg :) Får lyst til å lage mat når ein ser dette. Pastinakk er ein bra ting, også veldig godt litt stekt samen med risnudler gulerot og litt sataysaus.
Fortsett med bloggen, helsing Inge, som lover å snart
lage eit eller anna frå bloggen:)

Julianne sa...

Takk for fin tilbakemelding, Inge! Det høres godt ut med risnudler og sataysaus, det gjør seg sikkert godt i en wok med andre ord!

Ja, gjør det! :) Så får du si fra hvordan det går!