mandag 25. februar 2013

Lun linsesalat

Denne linsesalaten kan spises som den er eller som tilbehør til enten kjøtt eller fisk. Har du hermetiske linser stående i skapet, er denne retten klar før du vet ordet av det! Linser inneholder langsomme karbohydrater som bidrar til å holde blodsukkeret på et jevnt nivå, samt et høyt innhold av vegetabilsk protein og kostfiber. Denne salaten kan med andre ord holde deg mett en stund! 


Dette trenger du 

Bruk de grønnsakene du har tilgjengelig. Jeg brukte gulrot, rødløk, hvitløk, squash, sopp og paprika. 
1 boks grønne linser
Salt og pepper 
Litt rapsolje til steking 
Evt en skvis lime eller sitron



Kutt opp grønnsakene i omtrent like store biter, bortsett fra hvitløken - den kan du finhakke. Stek grønnsakene kjapt i en stekepanne eller ha alt i en ildfast form i 10-12 minutter på 200 grader. Ha over litt rapsolje, litt salt og pepper og evt en liten skvis med lime eller sitron hvis du har. 

Bruker du hermetiske grønne linser, skyller du de raskt i kaldt vann ved hjelp av en sikt eller lignende. Bland i grønnsakene og server! Tørre linser kan du også bruke, de trenger ikke bløtlegges og kokes ferdig i løpet av 15-30 minutter (avhengig av hvilken linsesort du bruker). 

I tillegg til å være lettlaget, er denne lune salaten forresten kjempegod!

Ha en fortsatt fin kveld

:)

Julianne 


onsdag 20. februar 2013

Proteinvafler

Sunne, luftige vafler kan lett erstatte brødskiven en gang i blant. Disse vaflene er naturlig proteinrike, og er for eksempel perfekt mat etter en treningsøkt! Har du ikke vaffeljern, kan du steke små lapper i stekepannen :)



Til 3 vaffelplater

2 egg 
3 store ss cottage cheese
5 ss havregryn
1/4 ts bakepulver
Litt salt og litt olje

Bland sammen ingrediensene i en bolle og la røren svelle i ca 15 minutter før du setter i gang med stekingen. Ha litt olje eller smør på vaffeljernet før du steker. Server vaflene med deilig pålegg :) 

Ha en fortsatt fin kveld! 

Julianne

fredag 15. februar 2013

Homemade tacos

Fredag er for veldig mange ensbetydende med taco til middag. Taco er godt, enkelt og de fleste liker det. Finnes det egentlig folk som ikke liker taco ? Jeg bare spør! Rop ut, deg vil jeg gjerne hilse på! Hehehe

Dere som har fulgt bloggen en stund, har kanskje fått med dere min evige kamp mot en sunnere taco. En av mine mest populære oppskrifter er faktisk den med hjemmelagede tacolefser! Jeg tenkte jeg skulle samle oppskiftene i et innlegg slik at det blir enklere å finne fram hvis du en dag bestemmer deg for å lage hele tacomiddagen din fra bunnen av! Trykk på linken under bildet for oppskrift. 








Hvis du ønsker en skikkelig sunn taco, hvorfor ikke lage en tacosalat ? Denne under passer fint for dere som ikke spiser kjøtt også. Veldig god og lages på et øyeblikk. Så lenge du har ingrediensene tilgjengelig da. Det krever litt mer tid om du må på butikken i tillegg. Men igjen så får du trim. Så ja, denne taco-salaten kan bidra til generelt god helse. 




Oppskrift på hjemmelaget taco-krydder finner du forsåvidt ved å trykke på linken til tacosalaten. Bytt ut bønner med stekt karbonadedeig! 

Nå må du ikke tro at jeg står og steker mine egne tacolefser, lager salsasaus fra bunn og aldri kjøper santamarias tacokrydderblanding, for det hender nokså ofte. Jeg gjør det hvis jeg har tid og lyst, og så synes jeg det er så utrolig artig når mine forsøk på sunnere varianter blir vellykket!

Have a good taco-friday! 

July

søndag 10. februar 2013

Risotto med soltørket tomat og basilikum


Risotto kan spises som en rett alene eller som tilbehør til det meste. Jeg serverte denne med kyllingfilet surret i serranoskinke. 

Til 4 porsjoner 

1 løk 
1 fedd hvitløk
3 ss rapsolje
3 dl arborioris (risottoris)
Ca 8 dl vann + buljong (velg en god en) 
Soltørket tomat 
Frisk basilikum
30 g parmesan
Salt og pepper 

Finhakk løk og hvitløk. Varm opp vann og buljong (i en egen kjele). Ta fram en annen mellomstor kjele og surr løk og hvitløk i rapsolje. Ha deretter i risen og rør den godt sammen med løken og oljen. Hell en øse med varmt buljongvann over risottoen og kok til væsken nesten har fordampet. Hell i neste øse og ikke glem å røre! Fortsett å øs på med mer vann og etterhvert som den koker vil den bli mer og mer kremet i konsistensen. Smak på riskornene underveis, den er ferdig når det fortsatt er litt fasthet i riskornet. Mot slutten av koketiden tilsetter du soltørket tomat, grovhakket frisk basilikum og parmesan. Smak til med salt og pepper.

Håper det smaker :-) 

Julianne 

lørdag 9. februar 2013

Hjemmelaget salsasaus


Salsasaus

3 tomater
1 liten rødløk
1 fedd hvitløk
en halv rød chili
en skvis lime
Frisk koriander
Litt salt og pepper

Grovhakk tomat og rødløk, finhakk hvitløk, chili og koriander. Bland sammen, smak til med lime, salt og pepper. 

Lag den gjerne noen timer i forkant slik at den får stå og godgjøre seg i kjøleskapet. Da får smakene sette seg og den blir enda bedre. Hvis du ønsker en salsa med jevnere konsistens kan du ha ingrediensene i en blender/food prossessor eller med en stavmikser. 

Fantastisk god! 

søndag 3. februar 2013

Hjemmelagede fiskepinner

Først og fremst må jeg bare innrømme at fiskepinner fra frysedisken var noe jeg jublet over stod på middagsbordet da jeg var liten (fortsatt bodde hjemme). Jeg skulle alltid ha fire, samme som mennene i huset. Søster og mor skulle ha tre. Kokte poteter og raspet gulrot hørte også med. Alt ble most sammen og toppet med ketchup... :P

Å lage fiskepinner selv er veldig enkelt å få til og ikke minst et mye sunnere alternativ til de butikk-kjøpte fiskefingrene. I tillegg så smaker de utrolig digg! (Viktig, hehe) 

Denne middagen kom på bordet etter middagstipsutveksling med min gode venninne Ingunn :-) 



Dette trenger du (alt ettersom hvor mange dere er)

Torsk eller annen god fisk
Mel (jeg brukte grovt speltmel) 
Salt og pepper 
Egg 
Geriljemel
Olje og smør til å steke i. 

Potetstappe
Poteter
Melk eller fløte (eller en dæsj av hver) 
Salt og pepper
Evt. frisk gressløk


Slik lager du potetstappe
Kok eller damp poteter ved hjelp av en grønnsaksrist. Har du det travelt kan du skjære potetene i mindre biter, da tar det mindre tid. Når potetene er ferdigkokte heller du av vannet/tar bort grønnsaksristen og stapper poteten med en potetstapper eller lignende. Ha i melk/fløte etter ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og gressløk. 


Slik lager du fiskepinnene 
Mens potetene koker, kan du forberede fiskepinnene. Ta fram tre fat. Ha mel, salt og pepper på det første, hakk et egg i det andre og strø geriljemel i det tredje. Skjær opp fisken i passende store "pinner" og legg dem i melfatet til de er helt dekket med mel. Dypp så i egg og deretter i geriljemel. Lag ferdig potetstappen før du steker fiskepinnene, så får du dem så ferske som mulig. Stek raskt på begge sider i en stekepanne med litt olje eller margarin (eller olje og en klatt meierismør). 

Jeg serverte med raspet gulrot og lett kokte brokkolibuketter. 


Ha en fortsatt fin søndag :-) 

lørdag 2. februar 2013

Eltefri pizzabunn

Ja, jeg vet ikke helt hva annet jeg skal si enn at dette er den beste pizzabunnen jeg noen sinne har smakt! Idéen fikk jeg av Trines Matblogg og jeg er overbevist. No more kneading - denne her ble sprø, luftig og deliciosa!


Sett en deig kvelden før du skal ha pizza eller om morgenen samme dag slik som jeg gjorde.

Pizzadeig til en medium stor pizza (nok til 2 voksne) 
100 g hvetemel
100 g grovt speltmel
1/4 ts tørrgjær
Litt salt 
Ca 1,5 dl vann 

Bland raskt sammen, pakk bollen inn i plastfolie og la den hvile på benken til du er klar til å spise. Det som er så genialt med denne måten å lage bunn på er at du IKKE trenger kjevle. Du skal på en måte bare strekke den ut i lufta. Hehe. Ja, jeg forklarer dårlig, se heller denne videoen før du begynner. 



Sett ovnen på 220 grader og varm opp en stekeplate (som et alternativ til pizzastein). 


1. Slik ser deigen ut når den har hevet i ca 10 timer. Ta den forsiktig ut av bollen og gjør som på videoen. Vær forsiktig med deigen - den skal bli knadd minst mulig. 
2. Legg den på et bakepapir. 


Nå er det bare å ha over ønsket fyll! 

Fredagens pizza fikk følgende på seg
Creme fraiche + finhakket hvitløk + salt og pepper (pizzasaus)
Soltørkede tomater
Serrano skinke
Rødløk 
En god ost 
Frisk basilikum etter steking (for smaken og for syns skyld ;)

Ta den glodvarme stekeplaten ut av ovnen og løft bakepapiret med pizzaen forsiktig over på den. Stek pizzaen til osten er gyllen i fargen (ca. 15 minutter, alt ettersom hvor godt stekt du liker pizzaen din). 


Servér med en god salat og nyt! 

Julianne