fredag 27. januar 2012

Omelett med friske grønnsaker

Tid for lunsj ? 



Omelett til en pers
2 egg
2 ss vann
Salt og pepper 

Fyll
Brokkoli
Gulrot
Sopp
Skinke
Parmesan, raspet

Grovhakk grønnsakene.. 

Bland sammen egg, vann, salt og pepper. Hell i stekepannen og strø over grønnsakene og skinken. Stek på middels varme til omeletten stivner. Strø over litt parmesan og brett sammen ved servering! 
Enjoy! 

tirsdag 24. januar 2012

Hjemmelaget pesto

Ja.. Det var egentlig ikke meningen at denne basilikumplanten skulle ende sitt liv som pesto, men siden rema 1000 fikk meg til å velge en halvslapp basilikum så ble det bare sånn.. Jeg sliter virkelig med å holde plantene i live lenger enn 3 dager.. Er det bare meg ??  Ikke at jeg bruker så mye basilikum i matlaging, men det gjør seg veldig som pynt (Heh). Hvis du har noen gode råd - del dem med meg!


Deilig pesto
Et lite glass

2 dl friske basilikumblader
50 g pinjekjerner
2 store fedd hvitløk
1/2 dl parmesanost, finrevet
litt salt 
litt pepper
1 dl fin olivenolje

Jeg tilberedte denne vakre grønne smørja ved hjelp av stavmikser, men du kan godt lage pesto for hånd også. Smak til med salt og pepper til slutt.


Oppskriften er hentet fra Cappelens nye kokebok. Den er veldig god! 

Julianne 

søndag 22. januar 2012

Kremet blomkålsuppe med stekt spekeskinke

Før så var det beste jeg viste med suppe brødet jeg fikk ved siden av... Det var vel da tante Toro stod for kokkeleringa! Men slik er det jo ikke lenger, så nå liker jeg suppe på lik linje som brødet. Hihi. 



Blomkålsuppe

Til ca to personer

En liten blomkål
5-6 dl blomkålkraft + 0,5 - 1 grønnsaksbuljong
2 ss hvetemel
salt og pepper
1 dl matfløte eller crème fraîche
Spekeskinke, skåret i biter

Skyll og del blomkålen i buketter. Finhakk de grove stilkene. Kok opp vann og tilsett buljong. Legg i blomkålbukettene og la de trekke til de er møre, i ca 4- 5 minutter. Ta den opp av kasserollen. Ha i stilkene og la de småkoke i 8 til 10 minutter. Ta deretter fram en stavmikser og mos stilkene og halvparten av blomkålbukettene direkte i kasserollen (du kan evt. ta i bruk en matprosessor). Kok opp suppen og jevn den med hvetemelet utrørt i kald kraft eller fløten. La suppen småkoke med lokk i ca 10 minutter før du smaker til med salt og pepper. Tilsett de resterende blomkålbukettene like før servering slik at de får seg litt varme. 

Spekeskinken skjæres i passende biter og stekes kjapt i litt olje i en stekepanne.. Dandér og servér! Et par skikkelige brødskiver må du selvfølgelig ha ved siden av - Eltefritt brød med soltørkede tomater og pesto



Julianne :)

Kanelknekkebrød!

Vi var på harrytur til Sverige forrige helg og handlelisten var langt ifra ferdigskrevet. Men er det en ting vi måå ha når vi er i Sverige så er det wasas kanel knekkebrød! Det er mange år siden de sluttet å selge det i Norge og det er rett og slett en skam. Etter en diskusjon i bilen på vei til Nordbysenteret kom vi fram til at det kunne vel ikke være vanskelig å lage de selv.. (?) Selv om ingenting noen gang kommer til å slå wasas canelas, må jeg bare meddele at de egenproduserte ble både gode og en del sunnere enn wasas.. ;)


Denne oppskriften er inspirert av naturliglivsstils glutenfrie versjon. Oppskrift til 2 brett: 


Kanelknekkebrød

0, 5 dl rapsolje
4 dl vann
2 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø

Ha de øvrige ingrediensene i en bolle og la se stå og svelle i minst 10 minutter. Deretter tilsetter du 

2,5 dl grovt rugmel
0,5 ts salt
1 ts kanel 

Ta fram to stekebrett og dekk dem med bakepapir og fordel blandingen jevnt utover. Strø over et lag med kanel og stek knekkebrødene i varmluft på 180 grader i 15 min før du tar dem ut og ruter de opp med en pizzaskjærer eller lignende. Deretter stekes knekkebrødene videre i 15-35 minutter. Følg med underveis, de skal være sprø og litt brune når de er ferdige. Avkjøles på rist. 





Pan seco de canela! Smaker fantastisk med salt pålegg eller brunost (sier samboeren, jeg har litt angst for brunost.) 

Jeg delte oppskriften i to og lagde et brett med kanelknekkebrød og ett med vanlige. 




Oppbevares i en tett boks! 

Takk til Anne Olga med bloggen Naturliglivsstil for inspirasjon! 

Thanks for cooking with July ;)

onsdag 18. januar 2012

Spaghetti carbonara

I Cappelens nye kokebok fant jeg en enkel oppskrift på carbonara. Jeg har aldri brukt oppskrift på denne retten, men tenkte det var på tide å lære hvordan det egentlig skal gjøres! Jeg har da aldri brukt egg i carbonaraen før... hihi. Uansett, den her var god den altså ;-)


Spaghetti carbonara 

Spaghetti (fullkorn)
Bacon, skjært i terninger/biter
Grønne erter
1 fedd hvitløk, finhakket
1 dl matfløte
2 egg 
Parmesan, raspet
Salt og pepper

Tilbered spaghettien etter anvisningen på pakken. Kutt opp bacon og hvitløk. Stek i en dyp eller stor stekepanne (eller kasserolle, ta det du har! Jeg bruker wokpanna). Følg med på spaghettien, ta den av platen når den er al dente (når den gir litt tyggemotstand). Tilsett ertene og ha deretter i spaghettien og bland godt. Ha i fløten og la pastaen putre litt til konsistensen er kremet. Ta deretter pannen av stekeplaten og tilsett eggene. Rør forsiktig. Det er viktig at pannen ikke er for varm, da vil eggene "omelettisere" seg (kan jeg si det ?). Får du eggeklumper i sausen kan du evt. tilsette en liten skvett til med fløte eller melk.  Smak til med salt og pepper og tilsett fersk raspet parmesan! 



Servér gjerne et godt brød til - for eksempel Eltefritt brød med soltørket tomat og pesto!


Ta også en titt på denne egenkomponerte retten; kremet spaghetti med squash og soltørkede tomater 

Julianne :-)



fredag 13. januar 2012

Eltefritt brød med soltørkede tomater og pesto

Denne versjonen av brødet bør så absolutt testes ut. Jeg ble meget begeistret for å si det sånn! I utgangspunket passer brødet godt som tilbehør til suppe, salater, pastaretter og gryteretter, men er heller ikke feil under speilegg sammen med litt salt pålegg og litt salat. 

250 g hvetemel
250 g rugmel, finmalt
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann 
Soltørkede tomater, grovhakket + litt av oljen
1 fedd hvitløk
2 ss pesto

Skjær opp soltørket tomat og hvis du finner et par hvitløksfedd i glasset ta gjerne med det også. Bland de tørre ingrediensene i en bolle før du tilsetter væsken og tomatene. Ha i litt av oljen fra de soltørkede tomatene. Bland raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete. 



Dekk over med et kjøkkenhåndkle eller plastfolié og la den heve i 12-18 timer. 


Når deigen er ferdighevet heller du den ut over et stykke bakepapir som du har strødd litt mel på. Bruk slikkepotten og brett deigen sammen noen ganger før du smører på et par ss med pesto på denne måten: 


Brett deigen forsiktig sammen med slikkepotten.



La deigen heve i 1,5 - 2 timer på bakepapiret, dekk den til med bakebollen! Husk å ha nok mel på bakepapiret slik at deigen lettere kan "gli" ned i jerngryta. 

Sett ovnen på 275 grader og forvarm jerngryten i 10 minutter før du har i brøddeigen. Er du redd for at brødet skal sette seg fast i bunnen av gryten kan du godt strø et tynt lag med mel i gryten før du har i deigen.. Stek brødet med lokk de første 30 minuttene, ta deretter av lokket og stek brødet uten lokk i ca 15 minutter til. Avkjøl brødet på rist! 




Ren nytelse! - July

Eltefritt brød med solsikkekjerner

Endelig januar. Det var godt med ferie, men nå kjenner jeg at det var på tide å komme i gang med hverdagen igjen. Det er igrunn hverdagene som er best synes jeg :-)

Jeg tar opp tråden der jeg slapp den før jul og fortsetter på no-knead bread-prosjektet mitt. 



Halvgrovt eltefritt brød med solsikkekjerner 

250 g hvetemel
250 g rugmel, finmalt
100 g solsikkekjerner
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
2 dl vann
2 dl melk

Bland de tørre ingrediensene i en bolle før du tilsetter væsken. Bland raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete. Dekk over med et kjøkkenhåndkle eller plastfolié og la den heve i 12-18 timer. 

Når deigen er ferdighevet heller du den ut over et stykke bakepapir som du har strødd litt mel på. Bruk slikkepotten og brett deigen sammen noen ganger før den igjen skal heve i 1,5 - 2 t. La deigen heve på bakepapiret, dekk den til med bakebollen! Husk å ha nok mel på bakepapiret slik at deigen lettere kan "gli" ned i jerngryta. 

Sett ovnen på 275 grader og forvarm jerngryten i 10 minutter før du har i brøddeigen. Er du redd for at brødet skal sette seg fast i bunnen av gryten kan du godt strø et tynt lag med mel i gryten før du har i deigen.. Stek brødet med lokk de første 30 minuttene, ta deretter av lokket og stek brødet uten lokk i ca 15 minutter til. Avkjøl brødet på rist! 

Hvis du ikke har jerngryte eller heller vil ha avlange brød kan du gjøre det på denne måten: 
Bruk slikkepotten og brett deigen noen ganger eller form deigen evt avlang. Ha deigen i brødforma og la den heve i ytteligere 1,5 - 2 timer før du steker den midt i ovnen på ca. 250 grader, i ca 40-45 minutter. 





Denne gangen satte jeg deigen før jeg gikk på skolen, dvs rundt kl. 08.00 på morgenen. Så bakte jeg det ut når jeg kom hjem etter jobb - klokken 19. Lot det heve i et par timer og stekte det mens jeg slappet av på sofaen. Det er kun litt planlegging som skal til for å produsere verdens beste brød (helt til det motsatte er bevist) :-) 

July